Blozende mensen zijn aardige mensen

Goed nieuws rode wangen overal ten velde! Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die blozen in de meeste gevallen aardiger worden gevonden dan mensen die dat niet doen.

Dat zogenoemde schaamrood is niets om je voor te schamen, zo blijkt. Volgens Corine Dijk, onderzoekster van de Rijksuniversiteit Groningen, is het in geval van sociale overtreding net gepast om te blozen. "Als je iets hebt gestolen en daarbij betrapt wordt, bijvoorbeeld. Of je laat een weinig subtiele scheet in een lift. Mensen die op zo’n moment blozen, worden sympathieker gevonden dan mensen die dat niet doen. Door het blozen hebben mensen meer het idee dat je je schaamt”, aldus de Nederlandse  wetenschapster.

Blozen kan je niet faken, waardoor het een oprechter signaal van schaamte is dan pakweg wegkijken of de ogen neerslaan. Mensen met een blosje zijn niet alleen aardiger, ze lijken ook erg betrouwbaar. Dijk testte deze stelling aan de hand van een computerspel met een virtuele, al dan niet blozende tegenstander. De tegenspeler die bloosde, werd opvallend meer geld toevertrouwd dan degene die dat niet deed.

lees ook