Filipijnen vragen internationale hulp

De zwaarste overstromingen in ruim 40 jaar op de Filipijnen hebben tientallen dodelijke slachtoffers gemaakt. Volgens de regering zijn intussen 240 doden geteld. Bijna een half miljoen mensen zijn dakloos geworden.

De Filipijnse regering heeft  om internationale noodhulp gevraagd na de zware overstromingen van de afgelopen dagen.  De autoriteiten hebben hulp nodig nu tyfoon Ketsana bijna een half miljoen mensen uit hun huizen verdreven heeft. Meer dan 370.000 getroffen burgers verblijven in tijdelijke evacuatiecentra. De totale schade aan eigendommen en landbouw loopt op tot 50 miljoen dollar.

De overstroming trof zo'n twee miljoen burgers. Velen werden gedwongen hun huizen te verlaten, anderen verschansten zich op de daken van hun huizen, in de hoop om daar rechtstreeks hulp te krijgen. Helikopters vliegen over het rampgebied om hulpgoederen en eten te droppen.

Vooral de oostelijke wijken van de hoofdstad Manila zijn getroffen. Daar staat het water op sommige plaatsen 3 meter hoog. Op bepaalde plekken steeg het water zo snel, dat de slachtoffers niets anders konden doen dan op het dak klimmen.

Ketsana heeft inmiddels Vietnam bereikt. In het centrum van het land zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Meer dan 100.000 inwoners zijn preventief geëvacueerd. Volgens de laatste berichten zijn er in Vietnam al 22 dodelijke slachtoffers.