Indrukwekkende speciale effecten in "District 9"

Het kortfilmgenre wordt wel vaker ietwat smadelijk omschreven als een vingeroefening voor of een opstapje naar het serieuze werk, maar in sommige gevallen valt die lijn echt zichtbaar te trekken. De animatiefilm "9" die we een paar weken geleden in de zalen kregen, was bijvoorbeeld het gevolg van een gelijknamige kortfilm die producent Tim Burton was opgevallen. "District 9", een sf-avontuur dat deze week op onze schermen landt, heeft een gelijkaardige ontstaansgeschiedenis.

In 2005 draaide de Zuid-Afrikaanse cineast Neill Blomkamp, een man met een achtergrond in speciale effecten en de nodige ervaring als reclameregisseur, de kortfilm "Alive in Joburg" (te bekijken op YouTube). Het filmpje was een mengeling tussen een televisiereportage en een trailer voor een langer verhaal en viel op door zijn satirische inslag.

Het kwam erop neer dat er op een dag plots een gigantisch ruimtetuig verscheen boven Johannesburg. Het ding was de menselijke technologie lichtjaren vooruit maar de buitenaardse wezens die zich aan boord bevonden, bleken er slecht aan toe. Het probleem begon pas toen ze er met onze hulp terug bovenop kwamen en een plekje moesten krijgen op onze aardbol.

Peter Jackson, bekend als maker van onder meer de "Lord of the rings"-trilogie, zag wel brood in Blomkamps idee en stelde hem voor om "Alive in Joburg" uit te werken tot een langspeelfilm.

"District 9" speelt zich dan ook af in dezelfde context, zij het met een ruimere inleiding en vooral een aantal bijkomende stappen. Aan de hand van zogenaamde archiefbeelden, reportages, getuigenissen, meningen van experts en beeldmateriaal van veiligheidscamera’s komen we te weten dat de Zuid-Afrikaanse regering een plan heeft opgevat om het buitenaardse probleem op te lossen.

De bedoeling is om de sloppenwijk waar de wezens nu ondergebracht zijn, te evacueren en alle "garnalen" (zoals ze in de volksmond minachtend worden genoemd) een paar honderd kilometer verder onder te brengen in een enorm kamp.

humor antidotum tegen zwaarwichtige intenties

Veel kennis van de actualiteit heb je niet nodig om de satire te snappen maar de botte bijl die Blomkamp bovenhaalt, hakt de film gelukkig niet aan spaanders. "District 9" loopt immers over van de donkere humor, het ideale antidotum tegen al te zwaarwichtige intenties.

Zo blijken de aliens verzot op kattenvoer, worden personages beschuldigd van ‘langdurig seksueel contact’ met een van die wezens en volgen we door het verhaal geleid door ene Wikus Van De Merwe, een overenthousiaste ambtenaar met nerdy kapsel en dito debardeur.

Het is geen toeval dat "District 9" een deel van zijn amusementsgehalte verliest wanneer Blomkamp de humor terugschroeft en de (overigens knappe) speciale effecten de bovenhand laat halen, maar op dat moment heeft hij je sympathie toch al beet.

Ruben Nollet

District 9

regie Neil Blomkamp
met Sharlto Copley, Kenneth Nkosi, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, John Sumner, Nick Blake
release woensdag 30 september