Luc Vansteenkiste is voorlopig vrijgelaten

De gedelegeerd bestuurder van Recticel en gewezen VBO-topman Luc Vansteenkiste is onder voorwaarden vrijgelaten. Vansteenkiste is in verdenking gesteld voor handel met voorkennis in de Fortis-affaire.

"De onderzoeksrechter gaf opdracht Vansteenkiste vrij te laten uit de gevangenis van Vorst onder strikte voorwaarden", zegt parketwoordvoerder Jos Colpin. "Over de voorwaarden wil de onderzoeksrechter niet uitweiden, maar er kan aangenomen worden dat Vansteenkiste contact moet vermijden met andere betrokkenen."

Vrijdag bevestigde de raadkamer nog de aanhouding van Vansteenkiste. Zijn verdediging ging daartegen in beroep, maar de kamer van inbeschuldigingstelling zou pas volgende week oordelen over een eventuele invrijheidstelling. "Vermoedelijk wou de onderzoeksrechter vermijden dat er misbruik van de voorhechtenis wordt gemaakt", zegt Colpin, verwijzend naar de recente kritiek op de opsluiting van de voormalige VBO-topman.

Vansteenkiste werd aangehouden in de zaak van mogelijk misbruik van voorkennis bij de verkoop van Fortis-aandelen door de holding Bois Sauvage.

Vlak voor de ontmanteling van Fortis begin oktober, zou Vansteenkiste, die zitting had in de raad van bestuur van Fortis,  Bois Sauvage getipt hebben. Bois Sauvage deed nog snel 3,6 miljoen Fortis-aandelen van de hand. Na de verkoop van Fortis stortte het aandeel in mekaar.

De vrijstelling werd nog enigszins vertraagd door technische problemen in de gevangenis, maar rond 17 uur kon Vansteenkiste de gevangenis dan toch verlaten.

Zijn advocaat Raf Verstraeten (foto links) zei dat Vansteenkiste uitermate tevreden is dat hij weer vrij is. "Afgezien daarvan kan ik alleen herhalen dat mijnheer Vansteenkiste bij zijn standpunt blijft dat hij zich niets te verwijten heeft. Vanaf morgen kan hij zijn activiteiten bij Recticel volledig hernemen, hij ziet daar naar uit".