Politie in Zuid-Afrika mag sneller schieten

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma steunt een wetsvoorstel die agenten toelaat om het vuur te openen op criminelen, nog voor zij beginnen te schieten. Zuid-Afrika kent een van de hoogste cijfers van crimineel geweld.

Nu mogen agenten enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden hun vuurwapen bovenhalen en schieten. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, kunnen agenten harder optreden tegen criminelen. "We hebben een uitzonderlijk hoog criminaliteitsgehalte, dus moeten we uitzonderlijke maatregelen nemen", verklaarde de president voor een groep van 1.000 politiecommissarissen.

Zuid-Afrika is een zeer gewelddadig land. Elke dag worden er gemiddeld 50 mensen vermoord in een land van net geen 50 miljoen inwoners. Criminelen schrikken er niet voor terug om hun slachtoffers te vermoorden voor een gsm. Hoewel het aantal moorden vorig jaar lichtjes daalde, werden er toch 18.000 mensen vermoord. Maar inbraken stegen dan weer met 27 procent. Bepaalde wijken in Johannesburg zijn volledig in de handen van criminele bendes.

Volgend jaar organiseert Zuid-Afrika het wereldkampioenschap voetbal. Zuma probeert de zorgen weg te nemen bij sommigen die vrezen dat het voetbalfeest verstoord zal worden door gewelddadige en grijpgrage criminelen die de vele supporters graag zullen zien komen.

Sociologen zijn verdeeld waarom Zuid-Afrika zo'n cultuur van criminaliteit kent. Sommigen verwijzen naar de erfenis van apartheid, de corruptie bij de overheid en de afwezigheid van een sterk sociaal weefsel.