Senatoren sluiten "publieke optie" uit

Een voorstel om ook de overheid te laten instaan voor ziekteverzekeringen in de gezondheidszorg in de VS is verworpen door een commissie in de Amerikaanse Senaat. President Barack Obama dreigt nu steun van linkse Democraten te verliezen.

De senaatscommissie Financiën besprak vandaag in een geanimeerd debat of het een "publiek optie" (public option, red.) zou toelaten in de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. Met die publieke optie zou de overheid een speler worden op de markt van zorgverzekeringen in de VS. Voorstanders hopen dat privéverzekeraars zo gedwongen worden betaalbare verzekeringen te verstrekken aan de Amerikanen.

Maar wat een evidentie lijkt in veel Europese landen -een overheid die minstens voor een deel instaat voor het sociaal vangnet- is voor veel Amerikanen onaanvaardbaar. Hoewel er overheidsprogramma's bestaan voor gepensioneerden, huiveren vooral Republikeinen en gematigde Democraten voor "socialistische geneeskunde".

De spreidstand van Obama

Andere wetsvoorstellen in het Amerikaanse Congres bevatten wel een publieke optie, maar die voorstellen zullen waarschijnlijk niet goedgekeurd worden in een plenaire zitting. Analisten wijzen er al langer op dat als er een compromis zal gevonden worden over een hervorming, het in de commissie Financiën zal zijn. Een groep van drie Republikeinen en drie Democraten werkt al maanden aan een voorstel dat een meerderheid zou kunnen halen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

President Obama heeft van de hervorming van de gezondheidszorg een prioriteit gemaakt. Te weinig Amerikanen zijn immers verzekerd en het hele systeem kost de overheid handen vol geld. Obama beseft dat hij de publieke optie moet laten vallen indien hij de steun wil van op zijn minst een aantal Republikeinen en gematigde Democraten. Maar sommige linkse Democraten -zeker in het Huis van Afgevaardigden- hebben al aangegeven dat ze geen hervorming zullen steunen als die geen publieke optie bevat.