Vlaamse artiesten luiden de alarmbel

Tijdens het "No songs/no fun"-concert in Leuven is er aandacht gevraagd voor de problematiek van de auteursrechten. Songschrijvers zongen covers van elkaar. "Door het illegaal downloaden verliest de artiest zijn inkomen", aldus Brahim.

Vooral jonge, minder bekende muzikanten hebben het moeilijk. "Zonder Sabam zou ik niet van mijn muziek kunnen leven", zegt Bram Vanparys (The Bony King of Nowhere).  Maar ook grote namen, zoals bijvoorbeeld Hooverphonic, voelen de gevolgen.

"In het zog van de digitale evolutie wordt er van alle kanten ingebeukt op het auteursrecht zowel door consumenten, overheden en politici, cultuurexploitanten en -programmatoren, (...) en soms door auteurs zelf (...)", zei Luc Gulinck van GALM in een toespraak.

Hij hekelde de voortdurende hetze tegen de auteursrechtenvereniging Sabam, die volgens Gulinck in feite een beschadigingsoperatie is gericht op het auteursrecht zelf.

Onder anderen Kris Wauters, Alex Callier, Geert Bettens, Stijn en An Pierlé namen deel aan het optreden.