"Belgische overheid wast zwart geld wit"

Carl Devlies (CD&V) heeft gezegd dat minister van Financiën Reynders moet toezien op een uniforme interpretatie van de wet binnen zijn departement. Hij reageert op Karel Anthonissen, directeur van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI), die in een interview zwaar uithaalde naar het Contactpunt Regularisatie.

De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) is een overheidsdienst die onderzoek voert naar grote belastingsfraudes. Bij het Contactpunt Regularisatie wordt zwart geld aangegeven om geregulariseerd te worden. De Bijzondere Belastingsinspectie kijkt toe hoe het Contactpunt zwart geld tegen een spotprijs witwast.

"Er  worden grote sommen zwart geld witgewassen tegen heffingen die amper drie tot vijf procent bedragen. Als heffingen lager liggen dan de zes tot negen procent van de vroegere Eenmalige Bevrijdende Aangifte (EBA) is er iets fundamenteels verkeerd", aldus de BBI-directeur in De Tijd.

"Verschillende interpretaties"

Volgens Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies wordt er niet tegen de wet gehandeld. Devlies erkent dat er een probleem is en zegt de situatie te zullen aankaarten bij minister van Financiën Didier Reynders (MR). "De essentie is dat er een wet is en dat die wet gerespecteerd moet worden en dat de interpretatie door verschillende overheidsdiensten op de zelfde manier moet gebeuren", zegt Devlies

"Het voordeel is dat de verschillende diensten onder de bevoegdheid van dezelfde minister resorteren. Ik ben ervan overtuigd dat minister Reynders erop zal toezien dat zijn diensten de wetgeving op gelijke manier zullen toepassen."