"Cirque du Soleil" nu in de ruimte

Op de lanceerbasis Baikonoer in Kazachtstan is een Sojoez gelanceerd met een nieuwe bemanning voor het internationale ruimtestation ISS. Aan boord is de Canadees Guy Laliberté, de stichter van het spektakel Cirque du Soleil.

De Sojoez-cabine telt drie bemanningsleden. Naast de Amerikaan Jeffrey Williams en de Rus Maxim Soerajev is ook de Canadese ruimtetoerist Guy Laliberté aan boord.

Laliberté is de oprichter van het internationale spektakel Cirque du Soleil. Hij heeft 35 miljoen euro betaald voor de ruimtevlucht en daarvoor krijgt hij een verblijf van twaalf dagen in het internationale ruimtestation ISS. Daar zit ook onze landgenoot Frank De Winne.

De Canadees heeft beloofd dat hij als clown de astronauten zal vermaken. Hij zal ook een twee uur durende poëzieshow uitzenden. Op aarde zullen ook de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore en Bono van de groep U2 daaraan deelnemen. De show is bedoeld om aandacht te vragen voor zuiver drinkwater.

Laliberté is de zevende betalende ruimtetoerist. Met die dienst verdient de Russische ruimtevaartorganisatie RKA wat geld bij. Toch zullen de plaatsen de volgende jaren schaars worden als de Amerikaanse ruimteveren uit dienst worden genomen en enkel de kleine Russische Sojoez-cabines overblijven voor echte astronauten.