"Het gaat nog altijd om een verkrachtingszaak"

De Franse en Poolse regering zijn genuanceerder geworden in hun uitspraken over de Pools-Franse regisseur Roman Polanski (76). "Hij staat niet boven en niet onder de wet", klinkt het plots.

Polanski werd afgelopen weekend opgepakt in Zwitserland en zit momenteel in de cel (foto). Er loopt in de VS al meer dan dertig jaar een arrestatiebevel tegen hem omdat hij zich in 1977 zou vergrepen hebben aan een 13-jarig meisje.

De regisseur kreeg de afgelopen dagen naast kritiek ook heel wat steun. De Franse en Poolse ministers van Buitenlandse Zaken vroegen al amnestie voor Polanski aan hun Amerikaanse collega Hilary Clinton.

Maar nu lijken zowel Frankrijk als Polen hun woorden te wikken en wegen. Zo liet de Poolse premier Donald Tusk optekenen dat "Polanski wel een voorname regisseur is, maar dat het nog altijd gaat om een verkrachtingszaak". Ook Frankrijk noemt de zaak nu "ernstig".

Intussen hebben al 110 mensen uit de filmindustrie een petitie getekend om Polanski vrij te krijgen, onder hen Martin Scorsese, David Lynch, Monica Bellucci en Wim Wenders.