Aantal doden door tsunami blijft stijgen

Bij de Samoa-eilanden in de Stille Oceaan heeft een aardbeving van 8,3 op de schaal van Richter een tsunami veroorzaakt. Er zijn intussen meer dan honderd doden geteld, tientallen mensen zijn vermist. Duizenden Samoanen zijn hun woning kwijt.

De Samoa-eilanden liggen in de Stille Oceaan, het oostelijk deel van Amerikaans grondgebied. Het epicentrum van de aardbeving lag op een 200 kilometer van de eilandengroep, op een diepte van 35 kilometer onder de zeebodem.

De nietsontziende golven sloegen op bepaalde plaatsen tot anderhalve kilometer landinwaarts. President Obama heeft de eilanden uitgeroepen tot rampgebied en Amerikaanse hulptroepen zijn onderweg. Ook Nieuw-Zeeland en Australië willen noodhulp verlenen.

Nadat het tsunami-alarm voor naburige eilanden eerder werd afgeblazen, heeft de Samoaanse regering nu een nieuw alarm afgekondigd.