Alberto Fujimori krijgt zes jaar cel extra

De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori, die eerder al veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor het schenden van de mensenrechten, is vandaag veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar voor corruptie en illegale afluisterpraktijken.

Fujimori had als president leden van de oppositie omgekocht opdat hij een meerderheid zou hebben in het parlement. De media kregen geld toegestopt om positief te berichten over hem. Daarnaast heeft hij ook tegenstanders, journalisten, zakenmensen en zijn toenmalige echtgenote laten afluisteren.

In april is Fujimori al veroordeeld tot 25 jaar cel wegens het afslachten van burgers in 1991 en 1992 door doodseskaders, in het kader van de repressie van de guerrilla van het Lichtend Pad. Na twee andere processen, in 2007 en juli 2008, werd hij veroordeeld tot straffen van 6 jaar voor machtsmisbruik en 7,5 jaar voor corruptie.

Fujimori zit sinds zijn uitlevering door Chili in 2007 in de cel.
 

Autoritair leider

Alberto Fujimori was president van Peru van 28 juli 1990 tot 17 november 2000. Aanvankelijk was hij erg populair omdat hij de guerillastrijders van het Lichtend Pad keihard aanpakte en enige stabiliteit bracht in chaotische Peruaanse economie.

Bij de strijd tegen de guerrilla vielen echter steeds meer burgerslachtoffers. Bovendien ontpopte Fujimori zich ook steeds meer tot een autoritair leider.

De laatste jaren van zijn presidentschap werden ontsierd door corruptieschandalen, waarbij onder meer Vladimiro Montesinos betrokken was, de toenmalige chef van de inlichtingendienst. In 2000 werd hij afgezet, waarop hij naar Japan vluchtte.