Cambodja is volgende slachtoffer van tyfoon

De tyfoon Ketsana, die eerder al heel wat ravage heeft aangericht in de Filipijnen, heeft nu ook in Vietnam en Cambodja mensenlevens geëist.

Dinsdag raasde de tyfoon over het centrum van Vietnam, met hevige regen en windstoten van meer dan 150 kilometer per uur. Daarbij kwamen minstens 30 mensen om; er zijn tientallen vermisten. Op verschillende plaatsen zijn er zware overstromingen, volgens sommigen de zwaarste in tientallen jaren (foto's).

Ketsana trok later richting het noorden van Cambodja. Bij de doortocht daar zijn minstens 10 doden geteld. Internationale organisaties en de regering delen tenten en voedsel uit aan de mensen die getroffen zijn door het noodweer.

Afgelopen weekend trok Ketsana over de Filipijnen. Daar zijn minstens 250 doden geteld, en verwacht wordt dat dat aantal nog zal stijgen. Honderdduizenden mensen zijn dakloos en de hulporganisaties komen handen te kort im iedereen bij te staan.

Normaal gezien nemen tyfoons af in kracht als ze land bereiken, maar Ketsana bleef integendeel erg gevaarlijk. De tyfoon zou nu stilaan wel in kracht afnemen. Maar daarmee is de ellende nog niet voorbij. Weersvoorspellers verwachten eind deze week een nieuwe zware storm.