Doelenaars mogen niet uit hun huis gezet worden

De rechtbank van Dendermonde verbiedt de Maatschappij Linkerscheldeoever om nog mensen uit hun woning te zetten in Doel.

Vandaag, 30 september, is de laatste dag dat huurders officieel in Doel mogen wonen. Een deel van die huurders is al vertrokken, maar sommigen waren nog gebleven.

Enkele weken geleden startte de actiegroep Doel 2020 een rechtszaak om te verhinderen dat inwoners van het Scheldedorp uit hun huis worden gezet. Vandaag is de rechter ingegaan op deze eis.

De Maatschappij Linkerscheldeoever mag geen mensen meer uit hun woning zetten. Het verbod geldt nog tot eind juli volgend jaar. Als de maatschappij toch nog mensen uitzet, moet ze een dwangsom van 250.000 euro per persoon betalen. In Doel wonen ook nog een elftal eigenaars. Ook zij kunnen ten vroegste volgend jaar onteigend worden. De Maatschappij Linkerscheldeoever is verwonderd over de uitspraak en overweegt om in beroep te gaan.

Het dorp Doel moet wijken voor de uitbreiding van de haven. Maar die uitbreiding is intussen op de lange baan geschoven.