Duiken vrouwen straks ook onder water?

Mogen vrouwen binnenkort ook deel uitmaken van de bemanning op duikboten van het Amerikaanse leger? Het Pentagon is alleszins van plan om werk te maken van de afschaffing van het verbod.
Amerikaanse duikboten worden nu nog bevolkt door mannenclubjes.

Ongeveer 15 procent van de 336.000 leden van de Amerikaanse marine bestaat uit vrouwen. Zij kunnen dienst doen op de schepen, maar de duikboten zijn tot nu toe verboden terrein.

Volgens critici zijn de leefomstandigheden aan boord van een duikboot verre van ideaal. De bemanning woont en werkt in erg krappe ruimtes en moet bovendien de slaapruimtes delen. Soms wordt zelfs een beurtrol gehanteerd voor het gebruik van de slaapcabines.

Michael Mullen, de topman van het Amerikaanse leger, heeft nu laten verstaan dat hij voorstander is van een wijziging in het beleid. "We moeten de mogelijkheden voor vrouwen in het leger blijven uitbreiden. Een van de dingen die ik wil veranderen, is dat vrouwen ook dienst zullen kunnen doen op duikboten."

Ook Gary Roughead, de topman van de Amerikaanse zeemacht, is voorstander. Volgens hem kan het niet moeilijk zijn om de accomodatie in de 71 duikboten van het Amerikaanse leger geschikt te maken voor vrouwen.

Vrouwen toelaten op duikboten zou een nieuwe stap zijn in de uitbreiding van de rol die vrouwen kunnen spelen in het Amerikaanse leger. Vrouwelijke soldaten worden nog steeds zo veel mogelijk geweerd uit de frontlijn, zowel letterlijk, op het terrein, als figuurlijk, in topposities bij het leger. Pas vorig jaar werd een vrouw gepromoveerd tot de rank van generaal.