Gella Vandecaveye even opgepakt in China

Ex-judoka Gella Vandecaveye is tijdens haar reis door China opgepakt door de politie. Ze is intussen weer op vrije voeten.

Het incident gebeurde in de buurt van Tsetang, een stadje op een kleine 200 km van Lhasa. De politie vond het verdacht dat de huurwagen van Vandecaveye zich op een plattelandsweg bevond en niet op de grote weg. Ze werd samen met haar reispartner  meegenomen voor verhoor in een politiekantoor.

"Wij vielen totaal uit de lucht. Blijkbaar heeft het reisbureau een fout gemaakt door dit niet in de reisroute te vermelden", zegt  Vandecaveye in een telefonisch gesprek met correspondent Tom Van de Weghe. "Wat een machtsvertoon alweer, nu voelen we wat de Tibetanen hier elke dag meemaken."

Vandecaveye en haar reispartner zijn intussen vrijgelaten en mogen morgen hun reis voortzetten.

Vandecaveye vertrok in juni op wereldreis. Haar eerste halte was Moskou. Vandaar reisde ze door naar Azië.