Minister moet zich verantwoorden voor racisme

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux moet zich in december voor het gerecht verantwoorden wegens een als racistisch geïnterpreteerde opmerking.

Hortefeux veroorzaakte begin september controverse op een jongerenbijeenkomst van zijn partij, de rechtse regeringspartij UMP. "Als er een is, is het in orde. Maar als het er veel zijn, zijn er problemen", luidde het nadat de minister zich met een jongeman van Arabische origine had laten fotograferen. De uitspraak werd gefilmd en lekte uit op het internet.

De minister van Binnenlandse Zaken verklaarde later dat hij het niet over Arabiërs gehad had. Het deed hem spijt, mocht iemand zich door een verkeerde interpretatie van zijn opmerking gekrenkt voelen, stelde hij.

Hortefeux is een vertrouweling van de Franse president Nicolas Sarkozy. Voor hij minister van Binnenlandse Zaken was, was hij minister voor Immigratie en had hij aan de hand van quota precies bepaald hoeveel mensen zonder papieren naar hun thuisland moesten worden teruggebracht.

De zaak komt voor op 17 december. Als Hortefeux voor racisme veroordeeld wordt, riskeert hij tot een jaar celstraf en een boete van 45.000 euro.