Regering verhoogt kapitaal in BNP

Het kernkabinet van de federale regering heeft beslist gedeeltelijk mee te doen aan de kapitaalverhoging van de Franse bank BNP Paribas. De operatie mag wel niets kosten aan de overheid.
Steven Vanackere steunde de kapitaalsverhoging

De Franse bank BNP Paribas kondigde gisteren aan dat ze een nieuwe uitgave van aandelen plant ter waarde van 4,3 miljard euro. De opbrengst wil de bank gebruiken om de staatssteun terug te betalen die ze van de Franse overheid kreeg bij aanvang van de financiële crisis.

Die kapitaalsverhoging en de snelle terugbetaling heeft ook gevolgen voor de Belgische overheid. Sinds de overname van Fortis Bank door BNP Paribas is de Belgische staat de op een na grootste aandeelhouder van de bank. Door de terugbetaling van de Franse staatssteun kan België de grootste aandeelhouder worden.

De regering heeft nu beslist om gedeeltelijk in te stappen in de kapitaalsverhoging, om te beletten dat het Belgische belang in de bank zou verwateren.

Dat zou gebeuren op een manier die de overheid niets kost, namelijk door het recht van de bestaande aandeelhouders om goedkoper in te schrijven op de nieuwe aandelen gedeeltelijk te verkopen.

Kritiek van oppositie

SP.A-fractieleider Bruno Tobback is niet te spreken over de BNP-operatie van de regering. Die lijkt verdacht veel op het speculeren om op korte termijn geld te verdienen. "In deze gedraagt de regering zich als een soort van beleggingsclub maar dan wel met  uw en mijn geld", aldus Tobback.

Hij vindt bovendien dat de regering zich heeft laten rollen door BNP.  "Ik meen mij te herinneren dat men ons een paar maanden geleden heeft laten weten dat de Belgische regering belangrijke zeggingschap had gekregen in BNP Paribas. Eigenlijk had men dus moeten weten dat dit eraan kwam", zegt Tobback.

Van Broekhoven wordt bestuurder BNP

De Antwerpse professor Emiel Van Broekhoven wordt het tweede Belgische lid van de raad van bestuur van BNP Paribas. Dat meldt de website van het weekblad Tends.

Als een van de belangrijkste aandeelhouders van BNP Paribas mag de Belgische overheid twee leden in de raad van bestuur voorstellen.

Aan Franstalige kant had de regering eerder al Michel Tilmant, voormalig topman van ING, afgevaardigd. Aan Vlaamse kant is het een tijdje zoeken geweest, maar nu is de keuze gevallen op professor Van Broekhoven.

Emiel Van Broekhoven doceert economie en toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij is ook voorzitter van de Belgische beleggerclubs.