Westen van Sumatra trilt na aardbeving

Het westen van het Indonesische eiland Sumatra is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter.

De aardbeving vond plaats 85 kilometer diep in het aardoppervlak en op een afstand van 57 kilometer van de stad Padang, aan de westkust van Sumatra. De schok zou zijn gevoeld tot in de Indonesische hoofdstad Jakarta en tot in Maleisië en Singapore.

Volgens de media zijn heel wat gebouwen, hotels en bruggen ingestort en zijn veel mensen in paniek de straat opgerend. Verschillende televisiestations zeggen dat er doden zijn gevallen. Kort na de beving werd een tsunami-alarm afgekondigd, maar dat is na korte tijd alweer opgeheven.

Padang ligt op een van de meest actieve breuklijnen, de zogenoemde ring of fire, waar onder meer de Indo-Australische en Euraziatische aardplaat elkaar raken. Dat gebied is gevoelig voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Volgens heel wat geologen zou de stad, van 900.000 inwoners, op een dag zelfs volledig vernield kunnen worden door een aardbeving.

De verwoestende tsunami van eind 2004 was het gevolg van een aardbeving op enkele honderden kilometers van Padang. Toen had de beving wel een kracht van 9,1 op de schaal van Richter.