23 procent meer werklozen dan in 2008

De werkloosheid in Vlaanderen is met 23 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. 214.126 Vlamingen zitten zonder werk. Door de slechte vooruitzichten op de arbeidsmarkt volgen veel jongeren een extra studie.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) maakte de cijfers bekend. Vooral mannen worden getroffen door de werkloosheid. Die werken immers meer in conjunctuurgevoelige sectoren zoals de industrie, de bouw- of de transportsector. Eind september steeg het aantal werkzoekende mannen dan ook met 33,4 procent. Bijna een derde dus.

Bij vrouwen steeg de werkloosheid "maar" met 13,2 procent. Zij werken vaker in de dienstensector en die is minder conjunctuurgevoelig. Het blijvend succes van de dienstencheques is een andere verklaring voor een minder sterke stijging van werkloze vrouwen.

Ook de jeugdwerkloosheid is sterk gestegen met 29,4 procent. Studenten doen nu vaak een extra studie omdat er weinig werk te vinden is. Oudere werknemers hebben vaak stabielere jobs. Daardoor bleef de stijging bij 50-plussers relatief beperkt (10 procent).