"Dit kunnen we de mensen niet aandoen"

Ludo Van Campenhout (Open VLD), Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening, keert zich af van de omstreden Lange Wapperbrug. Dat zegt hij in een interview met Gazet van Antwerpen. Met die stellingname kant hij zich wel tegen het standpunt van zijn partij.

Op 18 oktober wordt in Antwerpen een referendum gehouden over de controversiële Oosterweelverbinding. Die moet de ring rond Antwerpen rondmaken met een tunnel onder de Schelde en een brug boven het havengebied, het zogenoemde Lange Wapperviaduct. Het viaduct wordt fel gecontesteerd omdat het ook boven enkele woonwijken in het noorden van Antwerpen zal lopen. Actiegroepen zien meer heil in een tunnel.

In Gazet van Antwerpen zegt schepen Van Campenhout dat hij zelf ook al lang worstelt met de Lange Wapperbrug. Hij vindt dat de Oosterweelverbinding de stad in tweeën snijdt. Bovendien zit het helemaal fout met de aansluiting van het viaduct op de ring bij Deurne en Merksem.

"Dit kunnen we de mensen in Deurne, Merksem en Luchtbal niet aandoen", klinkt het bij Van Campenhout. Alles bij elkaar zouden volgens hem bijna 100.000 mensen vlak bij de brug wonen. Hij vraagt zich af of het tunnel-alternatief of een andere variant niet kan worden uitgewerkt.

De Antwerpse schepen zegt dat hij lang heeft gezwegen, omdat zijn partij Open VLD voor de Oosterweelverbinding met Lange Wapper is, maar door de volksraadpleging is alles anders, zegt hij. "We hebben nu een afspraak in de partij dat iedereen zijn persoonlijke opinie vormt, dat is ook wat van belang is in een referendum."

Van Campenhout betreurt ook dat het debat over de Oosterweelverbinding niet meer sereen verloopt en dat er persoonlijke aanvallen en partijpolitiek mee gemoeid zijn.

"Een echt Antwerps dossier"

Open VLD spreekt zich officieel niet uit over de stellingname van Ludo Van Campenhout. "Dit is een echt Antwerps dossier", klinkt het bij de nationale partijwoordvoerder. "Het is goed dat er een debat op gang komt en dat mensen uitgebreid worden geïnformeerd, zodat ze zich een mening kunnen vormen."

Toch veroorzaakt de neen-stem van Van Campenhout ongenoegen. Dirk Van Mechelen, voormalig Vlaams minister en grote voorvechter van de Oosterweelverbinding met Lange Wapper, laat in een gesprek met de nieuwsredactie weten "dat dit niet is wat we hadden afgesproken".

De actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal, die gekant zijn tegen de Oosterweelverbinding met Lange Wapperviaduct, noemen de neen-stem van Van Campenhout alvast wel goed nieuws.

Vanaf vandaag is ook de maquette van de Oosterweelverbinding te zien in de stadsfeestzaal aan de Meir in Antwerpen. Er liggen ook brochures en medewerkers van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) geven uitleg.