"Is er dan ook een vol-au-ventdag?"

Vandaag, 1 oktober, is de internationale dag van het vegetarisme, iets beter in de mond liggend wereldveggiedag. Verschillende organisaties vestigden extra aandacht op de voordelen van vegetarisme voor de mens zelf, maar ook voor het milieu. Deredactie.be peilde op wereldveggiedag naar het vegetarische gehalte van zijn lezers.

"Prima zo'n wereldveggiedag, maar ook wel jammer"

Christiaan Hannes: “Ik ben 36, leerkracht Engels, vegetariër sinds mijn tienerjaren. Vegetarisme is niet meer of minder dan een gewoonte. Wat je eet is wat je gewoon bent. En gewoonten zijn erg moeilijk te veranderen."

"Dat is jammer wanneer het om slechte gewoonten gaat, maar fantastisch wanneer het om goede gewoonten gaat. Naar mijn bescheiden mening is vegetarisme een goede gewoonte."

"Over een initiatief als veggiedag heb ik gemengde gevoelens: prima omdat het mensen inspireert om hun eetgewoonten gezonder (= vleesarmer) te maken, jammer omdat het van vegetarisme ergens toch een grappig, vreemd, bijzonder iets maakt, iets wat sommige mensen doen die een beetje anders dan anderen zijn. Is er ook een pizzadag? Een boterhammendag? Een vol-au-ventdag?”

"Ik ben een flexitariër"

Dora Deboeure: “Vlees helemaal opgeven lukt me niet wegens te lekker en een te hoge drempel naar vegetarisch koken. Ik weet nochtans dat de wereld de vleesproductie niet aankan en de ecologische gevolgen (vooral watertekort en te veel mest) desastreus zijn."

"Daarom ben ik flexitariër geworden: ik eet minder vlees. Ik beperk me tot 2 à 3 keer vlees per week en de porties zijn ook erg ingekrompen. Beetje bij beetje maak ik me lekkere, snelle en eenvoudige vegetarische recepten eigen. Ik doe het dus niet uit overtuiging dat dieren niet mogen dienen als voedselbron. Ik ben niet tegen de normale voedselketen. Ik vind wel dat er mag gelet worden op de manier waarop ons vlees gekweekt en geslacht wordt. Ik doe het dus vooral uit ecologische overwegingen.”

"Nooit zag ik een baby zoveel eten!"

Patsy Ben Ammou: “Sinds de geboorte van mijn oudste dochter eet ik vegetarisch, en die is nu 16 jaar. En waarom? Tja, waar hebben we vlees voor nodig? Het kost ontzettend veel energie en veel grondstoffen om vlees te produceren, grondstoffen die beter besteed kunnen worden. Het blijkt ook vervuilend te zijn om vlees te produceren."

"Vegetarisch koken is een andere manier van koken dan de patatjes, groenten en vleessituatie. Je kiest een drietal groenten, waaronder één groene, daarnaast ook een slaatje, je doet er granen bij en peulvruchten of een vleesvervanger.
Het is eventjes zoeken, het vergt enige oefening in "anders" denken, maar het loont de moeite."

"Ook voor mensen met cholesterolproblemen is het een goed alternatief! Ik eet al 16 jaar vegetarisch samen met mijn dochter, mijn zoon 11 jaar en mijn jongste zoon is sinds één maand een groentenfanaat. Nooit zag ik een baby zoveel eten!"

"Ik voel me er gewoon goed bij"

Herman Allaert: “Ik eet geen vlees omdat ik mij daar goed bij voel (zowel fysiek als psychisch) en dat lijkt mij eigenlijk de belangrijkste reden."

"Er zijn wel een aantal argumenten die voor mij belangrijk zijn om andere mensen te motiveren om ook geen of minder vlees te eten:

  1. Voor vlees is veel meer grond, water, energie, ... nodig dan voor een gelijkwaardige vegetarische maaltijd. Het verminderen van de vleesconsumptie is daarom belangrijk om te komen tot duurzame ontwikkeling (= voldoen aan de behoeften van de huidige generatie zonder die van de volgende generaties in gevaar te brengen) en om ieder mens (van de 6 tot 9 miljard) voldoende voeding te kunnen bieden.
  2. Als men zich houdt aan een aantal basisregels (waaronder voldoende variatie en zorgen voor een alternatief voor de noodzakelijke voedingsstoffen in vlees) dan is vegetarisch eten wellicht gezonder. Niet alleen rechtstreeks door de lagere gezondheidsrisico's van vegetarische producten (bacteriën, gifstoffen, schadelijke stoffen, ...) en de positieve effecten ervan, maar ook onrechtstreeks. De Mexicaanse griep is misschien wel een voorbeeld van zo'n onrechtstreeks effect; het virus is wellicht via varkens overgegaan op de mens en ook het gewone griepvirus zou via veeteelt zijn overgesprongen op de mens.
  3. Ook het ethisch aspect (respectvol omgaan met dieren) is voor mij een belangrijk aspect maar dat is eerder een persoonlijke keuze; ik wil geen dieren (laten) afzien of doden om in mijn dagelijkse voeding te voorzien en laat iedereen vrij (maar zal mij blijven verzetten tegen mishandeling van dieren) om daar anders tegenover te staan.”