"Sluiting van Opel is nu iets verderaf"

Er is een voorzichtige belofte van Magna en General Motors om geen Opel-fabrieken in Europa te sluiten en geen gedwongen ontslagen uit te voeren. Ook Opel Antwerpen zou daardoor kunnen worden gered.

In Wiesbaden, in Duitsland, wordt onderhandeld over de toekomst van de Opel-fabrieken in Europa. De onderhandelingen duren lang, maar er is een lichtpunt. Er zouden geen fabrieken worden gesloten en er zouden geen gedwongen ontslagen vallen.

"Dit is in elk geval positief nieuws", zegt vakbondsman Rudi Kennes van Opel Antwerpen. "Zeker in vergelijking met wat we tot enkele weken geleden hoorden. Toen stonden we als vakbond bij wijze van spreken alleen in de woestijn te roepen, nu ligt de sluiting weer een stuk verderaf."

Op de vraag wat het engagement van General Motors en Magna waard is, zegt Kennes: "Op General Motors gaan we niet rekenen. Maar Magna is tot nu toe telkens in onze richting opgeschoven. we zijn telkens tot een eerbaar compromis kunnen komen. Dit is dus een goede basis."

Intussen hebben de Antwerpse bonden ook een toekomstplan voor Opel Antwerpen op tafel gelegd. Daarin is onder meer sprake van de productie van een SUV of een kleine terreinwagen.

Wellicht volgt er half november meer concreet nieuws.