Doelenaars vieren uitspraak van rechter

In Doel is gisteravond feest gevierd na het nieuws dat de bewoners die er nog zijn, kunnen blijven tot eind juli volgend jaar. Het woonrecht liep gisteren eigenlijk af en de meeste bewoners hadden het bevel gekregen om zo snel mogelijk te verhuizen.

De rechter in Dendermonde heeft gisteren beslist dat ze niet langer mogen uitgedreven worden. Dat betekent dat de Maatschappij Linkerscheldeoever geen mensen meer uit hun woning mag zetten. Doet ze dat toch, dan moet ze een dwangsom van 250.000 euro per inbreuk betalen.

De Maatschappij Linkerscheldeoever betreurt de uitspraak van de rechter en ze wil in beroep gaan. Door de uitspraak kan de maatschappij haar werk niet meer doen, zegt Paul Neelen: "Het is onze taak om de haven op Linkeroever voort uit te bouwen, en om dat te kunnen doen, lijkt het me noodzakelijk dat we in beroep gaan, dat we alle rechtsmiddelen uitputten."

Overigens is directeur Peter Deckers van de Maatschappij Linkerscheldeoever er van overtuigd dat Doel zal verdwijnen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Maar op dit moment staat Doel nog altijd op de kaart als woongebied. De Vlaamse regering wil dat veranderen in industriezone, maar moet daarvoor de gewestplannen nog aanpassen.

Intussen verzamelen de Doelenaren nog altijd handtekeningen, om spreekrecht af te dwingen in het Vlaams Parlement. Daarvoor zijn 15.000 handtekeningen nodig. Na één maand staat de teller over de helft, zegt bewoonster Frie Lauwers. Er zijn nu al 9.000 handtekeningen en Lauwers denkt dat binnen drie weken het vereiste aantal bereikt zal zijn.