Grote parade voor 60 jaar Volksrepubliek

In de Chinese hoofdstad Peking is de 60e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek herdacht met een grootscheepse militaire parade. China wil de wereld zijn herwonnen kracht tonen.

Urenlang trokken kolonnes met legermaterieel door de straten van Peking, voor een van de grootste parades in de stad ooit. Tanks, troepen en raketten volgden elkaar op.

De parade was duidelijk bedoeld om de groeiende militaire kracht van China te tonen, zowel aan de eigen bevolking als aan de wereld.

Voor de gelegenheid waren grote delen van Peking afgesloten voor alle verkeer. Er waren er ook erg strikte veiligheidsmaatregelen van kracht, vooral in de buurt van het Tiananmen-plein waar het brandpunt lag van de parade.

President Hu Jintao en premier Wen Jiabao bekeken de parade van op de Tiananmen-poort, de buitenpoort van de Verboden Stad, het vroegere keizerlijke paleis. Op dezelfde plaats riep Mao Zedong daar op 1 oktober '49 de Volksrepubliek China uit.

Leiders prijzen economisch succes

In zijn gelegenheidstoespraak lieten president Hu en premier Wen het niet na om te wijzen op de grote economische vooruitgang die hun land de voorbije decennia heeft gemaakt.

De president had zich voor de gelegenheid gehuld in een traditioneel "Mao-kostuum", terwijl hij doorgaans in een pak met das rondloopt.

Opvallend was ook dat de vroegere sterke man Jiang Zemin naast Hu stond om de eenheid van het regime te symboliseren. Tussen Hu en Jiang zijn de relaties erg verzuurd en Jiang blijft binnen de KP en het leger grote invloed behouden.

Er waren 30.000 genodigden om de feestelijkheden bij te wonen. De gewone Pekinezen was aangeraden om thuis te blijven en het gebeuren op tv te volgen.