Iran gaat akkoord met nieuwe controles

Iran laat inspecteurs van het internationale atoomagentschap toe in de ondergrondse verrijkingsfabriek voor uranium die recent ontdekt werd. Dat is het resultaat van een eerste ronde gesprekken tussen de Islamitische Republiek en zes grootmachten.

Volgens Javier Solana (foto) -de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie- zullen inspecteurs van de IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, "binnen de volgende weken" de site nabij Qom bezoeken. De Amerikaanse president Barack Obama liet verstaan dat Iran nu concrete actie moet ondernemen, zoniet zal Amerika de druk opvoeren. Toch lijken de gesprekken tussen Iran en zes grootmachten -Amerika, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland- relatief goed te zijn verlopen.

Vorige week had Obama samen met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier Gordon Brown nochtans harde taal gesproken aan het adres van Iran nadat Teheran had bekendgemaakt dat het uranium aan het verrijken was in een -tot nu toe onbekende- ondergrondse verrijkingsfabriek. Iran beweert dat het enkel energie voor vreedzaam gebruik wil opwekken, maar het Westen denkt dat Iran aan een kernbom werkt.

De Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili had het over "goede gesprekken, die een goede basis zullen vormen voor latere gesprekken". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was voorzichtig en wil eerst afwachten of de Iraniërs de daad bij het woord zullen voegen.

De VN-veiligheidsraad heeft al vijf resoluties gestemd waarin het Iran oproept om alle verrijking van uranium stop te zetten. Tot dusver heeft Iran geweigerd dit te doen. Onderhandelingen zullen dus moeilijk blijven. Zeker na zijn betwiste herverkiezingen van een paar maanden geleden zal de Iraanse president Ahmadinejad niet happig zijn op toegevingen aan de "vijand" uit het westen.