Koninklijke familie opent Europalia China

Vandaag is het kunst- en cultuurfestival Europalia China officieel geopend in aanwezigheid van de Koninklijke familie en de vice-president van China Xi Jinping. Samen met tal van prominenten hebben ze de tentoonstelling "Zoon van de hemel" ingewandeld in Bozar in Brussel.

Het kunst- en cultuurfestival Europalia is een van de grootste culturele evenementen in Europa. De eerste editie focuste in 1969 op Italië, de komende maanden staan in het teken van China. Zowel het hedendaagse China als het historische China komen aan bod. De leiders van de Volksrepubliek hebben verschillende exclusieve werken ter beschikking gesteld van Europalia.

De tentoonstelling "Zoon van de hemel" toont bijna 5.000 jaar Chinese beschaving aan de hand van meer dan 220 voorwerpen. Heel wat voorwerpen zijn voor het eerst buiten China te zien.

Europalia was de vorige edities goed voor meer dan 1 miljoen bezoekers. Gedurende vier maanden zal de magie van het gastland China aanwezig zijn in België en de omringende regio's.

Het kunst- en cultuurevenement Europalia 2009 focust op het hedendaagse en het historische China. Het land met meer dan 1 miljard inwoners is bijzonder fascinerend, maar wat weten we over de cultuur, de kunst, het gedachtegoed van deze immense beschaving?

Europalia 2009 probeert daar een antwoord op te vinden met meer dan 50 tentoonstellingen en 300 evenementen in meer dan 75 steden in België.

Naast de tentoonstellingen staan onder meer opera, theeceremonies, elektronische muziek, film, literatuur, poppentheater, de relatie Kuifje-China en kungfu op het programma. Europalia 2009 wordt afgesloten op 14 februari 2010, Chinees Nieuwjaar.

"Zestig jaar na de stichting van de Volksrepubliek China gaat Europalia op zoek naar het authentieke China, weg van alle clichés", melden de organisatoren. De evenementen van Europalia 2009 zijn onderverdeeld in vier thema's: Onsterfelijk China, Hedendaags China, Kleurrijk China en China en de wereld.

Europalia op het internet

Het volledige programma van Europalia 2009 - China is te vinden op de website www.europalia.be. Bozar heeft in het kader van Europalia China de themawebsite www.chinabozar.be gelanceerd, een site die sociale media koppelt aan audiovisuele kunst.