Omzet landbouw met 10 procent gedaald

De omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw is dit jaar met 10 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een schatting van de Boerenbond.

Net als de totale omzet daalde ook de totale land- en tuinbouwinkomen in Vlaanderen in 2009, weliswaar met 3 procent. Een gemiddeld landbouwersgezin moet volgens de Boerenbond rondkomen met ongeveer 1.000 euro bruto per maand.

Maar omdat ook het aantal tewerkgestelde personen achteruitging, blijft het inkomen per landbouwer ongeveer gelijk in vergelijking met vorig jaar. "De landbouwgezinnen besparen op wat ze kunnen en de onbetaalde facturen stapelen zich op. De frustratie van onze landbouwers laait af en toe hoog op, maar de meeste miserie wordt in stilte verbeten", zegt voorzitter van de Boerenbond Piet Vanthemsche.

Dit jaar noteerde de Boerenbond spectaculaire prijsdalingen. Daardoor is er een forse daling van de omzet gekomen. In de akkerbouw en groenteteelt zijn het vooral de prijsdalingen die een omzetdaling veroorzaken. De fruitsector werd geconfronteerd met een ineenstorting van de appelprijzen en een perenoogst die bijna met de helft terugliep.

De omzet van de veestapel daalt met 9 procent, voornamelijk als gevolg van de sterke prijsdaling van melk. "Voor het tweede jaar op rij zit de hele land- en tuinbouwsector in een diepe crisis. De financiële reserves raken uitgeput", aldus Vanthemsche.