Recordaantal faillissementen in september

Volgens cijfers van het economische onderzoeksbureau Graydon zijn in de maand september 1.015 faillissementen genoteerd. Dat zijn er precies 93 meer dan in september vorig jaar, wat september 2009 meteen tot een recordmaand maakt.

Het aantal faillissementen is door de economische crisis de hoogte ingeschoten. Sinds september vorig jaar sneuvelde elke maand bijna een record. Een voorlopig "hoogtepunt" werd bereikt in maart, met 1.011 faillissementen. Na twee maanden stagnatie in juni en juli gaat het aantal faillissementen opnieuw in stijgende lijn.

Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn al 6.981 bedrijven over de kop gegaan, ruim 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal jobs dat door de faillissementen verloren ging, is gestegen met bijna 24 procent naar 17.491.

De bouwsector incasseert de zwaarste klappen, met 1.129 faillissementen dit jaar. Ook de transportsector en de horeca delen in de klappen. Het zijn vooral Vlaamse bedrijven die de boeken moesten sluiten (+20 procent). Opmerkelijk is dat het aantal faillissementen in het Brusselse Gewest gedaald is.

Graydon verwacht, ondanks een geleidelijke verbetering van de economische situatie, ook dit jaar nog een "regelrechte faillissemententsunami."