Rijkste Amerikanen zijn iets minder rijk

De tien rijkste Amerikanen hebben door de economische crisis samen 39,2 miljard dollar verloren. Dat blijkt uit de jaarlijkse top 400 van het magazine Forbes.

De crisis op de beurzen en de immobiliënmarkt heeft ook het vermogen van de rijkste Amerikanen aangetast. Bovendien hebben die vaak ook veel geld verloren in schandalen rond de financiers Bernard Maddoff en Allen Stanford.

Hoe dan ook blijft Microsoft-oprichter Bill Gates (foto boven) de rijkste man in de Verenigde Staten met een vermogen van 50 miljard dollar. Gates heeft wel 7 miljard dollar in rook zien opgaan.

Opvallend is dat de beursgoeroe Warren Buffett (foto links) met 10 miljard minder het grootste verlies opstapelt. Zelfs Buffett is dus niet immuun voor de crisis, al zit hij met 40 miljard nog altijd op rozen.

Heel wat beter verging het Larry Ellison, de topman van het IT-bedrijf Oracle, die nauwelijks geld verloor en zijn vermogen van 27 miljard dollar kon veiligstellen.

Daarna volgen een aantal erfgenamen van Sam Walton, de stichter van supermarktketen Wal-Mart. De top 10 wordt afgerond door Michael Bloomberg, eigenaar van het gelijknamige financiële nieuwsagentschap en burgemeester van New York. Die is goed voor 16 miljard dollar.

Het is de eerste keer sinds Forbes in '82 begon met het opstellen van de lijst dat het gezamenlijke vermogen van de rijkste Amerikanen gedaald is.

De top 10 op een rijtje

  1. Bill Gates (Microsoft): 50 miljard dollar
  2. Warren Buffett: 40 miljard dollar
  3. Larry Ellison (Oracle): 27 miljard dollar
  4. Christy Walton (Wal-Mart): 21,5 miljard
  5. Jim C. Walton (Wal-Mart): 19,6 miljard
  6. Alice Walton (Wal-Mart): 19,3 miljard
  7. Robson Walton (Wal-Mart): 19 miljard
  8. Michael Bloomberg (17,5 miljard
  9. en 10. Charles en David Koch (energie): elk 16 miljard