Wereldeconomie kruipt uit het dal

Wereldwijd zal de economie volgend jaar uit de recessie komen, maar het Internationaal Muntfonds waarschuwt voor overdreven optimisme. Zo zouden er nog altijd banen verloren gaan.

In het halfjaarlijks vooruitzicht verwacht het Internationaal Muntfonds dat de wereldecoomie volgend jaar met 3,1% zal groeien. Dit jaar zou de inkrimping bovendien slechts 1,1% bedragen en dat is minder dan het IMF in juli had aangekondigd.

Blijkbaar is de economische terugval in de tweede jaarhelft heel wat minder dan eerder vooropgesteld. De groei van volgend jaar zou vooral het gevolg zijn van het herstel in opkomende economieên in Azië zoals China en India.

Toch merkt het IMF op dat ook de traditionele industrielanden, vooral dan het Westen, aanknopen met het herstel. Zo zijn Frankrijk, Duitsland en Japan al uit hun recessie gekomen en zouden de anderen volgen.

Opvallend is dat België met een verwachte nulgroei volgend jaar het veel slechter doet dan de omliggende landen. Waarom dat zo is, zegt het IMF niet.

Voorzichtigheid blijft geboden

Een wereldwijde ineenstorting van het economisch model zoals in de jaren 30 is dan wel vermeden, toch waarschuwt het IMF voor overdreven optimisme.

Zo zullen er volgend jaar nog veel banen verloren gaan, ondanks het herstel. De zwakke vraag in de VS, Europa en Japan blijft overigens op het herstel wegen en het IMF roept de overheden dan ook op om hun stimulansprogramma's nog niet af te bouwen.

Ook wil de organisatie meer evenwicht in het handelsverkeer. Zo zouden exportgerichte groeilanden zoals China, Duitsland en Japan minder kunnen profiteren van de verminderde bestedingsdrang in de VS -de voorbije jaren een belangrijke groeimotor- en zullen ze zich eerder op de binnenlandse vraag moeten richten.