"Dit is een ongezien technologisch experiment"

De milieu-organisatie Greenpeace is er niet over te spreken dat minister van Milieu Paul Magnette (PS) de oudste kerncentrales in ons land tien jaar langer wil openhouden dan wettelijk is vastgelegd, tot 2025 in plaats van tot 2015.

De beslissing van de regering gaat ten koste van hernieuwbare energie, vindt Greenpeace. Een netwerk van windmolenparken op de Noordzee is een alternatief voor kernenergie, zegt Jan Vandeputte.

"De Noordzee is een van de beste locaties ter wereld om een off-shore windmolenpark te zetten", zegt campagneverantwoordelijke Jan Vande Putte. "We moeten daarop inspringen, er gebruik van maken. Het langer openhouden van de kerncentrales verhindert de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Wie zal er bovendien in investeren zolang er onduidelijkheid is over de kernuitstap? De regering denkt enkel op korte termijn aan het dichten van het gat in de begroting."

Bovendien zijn de kerncentrales ontworpen om 30 jaar operationeel te zijn. Geen enkel land ter wereld heeft ooit beslist om dit soort centrales 50 jaar te laten draaien. De federale overheid trakteert ons op een ongezien technologisch experiment, klinkt het.

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) moet nu beslissen of hij het verkeerde spoor van Magnette zal volgen. Als hij kiest voor het langer openhouden van de centrales, laat hij zich regeren en bespelen door de nucleaire sector, vindt Greenpeace.

"Nog tien jaar veilig"

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol zegt dan weer dat de oudste kerncentrales in ons land nog makkelijk tien jaar veilig kunnen draaien. Het gaat om de kerncentrales Doel I en II en Tihange I.

Dat geldt in het bijzonder voor de kern van de reactor, die eigenlijk niet vervangbaar is, zegt het Studiecentrum. De elektriciteitsproducenten moeten er wel op toezien dat andere stukken van de kerncentrales tijdig vervangen worden.