Aung San Suu Kyi blijft veroordeeld

In het Aziatische land Myanmar (Birma) is het beroep van oppositieleidster Aung San Suu Kyi tegen haar veroordeling verworpen. Daardoor kan ze volgend jaar niet deelnemen aan de eerste verkiezingen sinds 1990.

De Nobelprijswinnares voor de Vrede was eerder veroordeeld tot nog eens 18 maanden huisarrest omdat ze de "veiligheid van de staat in gevaar had gebracht". Concreet had Aung San onderdak verleend aan een Amerikaanse bezoeker zonder de toestemming van de militaire dictatuur in Myanmar.

De oppositie en de internationale gemeenschap zien evenwel een andere reden voor de veroordeling. Door de uitspraak kan Aung San immers niet deelnemen aan de verkiezingen van volgend jaar. Het gaat om de eerste verkiezingen sinds 1990, waarmee het regime in Myanmar de indruk van een overgang naar de democratie wil wekken.

De vorige verkiezingen in 1990 werden overtuigend gewonnen door de Nationale Liga voor de Democratie van Aung San. De militaire junta weigerde echter om die resultaten te erkennen en sindsdien woont Aung San vrijwel onafgebroken onder huisarrest.