Duizenden Guineeërs komen doden identificeren

In de Guineese hoofdstad Conakry zijn duizenden mensen samengekomen aan een moskee om hun vermoorde verwanten te identificeren. Die had het leger maandag doodgeschoten of -gestoken tijdens een protestbijeenkomst van de oppositie.

Eerder had het leger 57 lichamen laten overbrengen vanuit een lijkenhuis naar de moskee. De Guineese autoriteiten beweren dat er bij het geweld van vorige maandag 57 dodelijke slachtoffers vielen, maar volgens lokale mensenrechtenverenigingen en de oppositie zijn er 157 doden.

De ordestrijdkrachten hadden vandaag de grootste moeite om de mensenzee in bedwang te houden. Deze keer bleef het relatief kalm.

Maandag hakten de ordediensten genadeloos in op een massale protestbijeenkomst van de oppositie. De betogers protesteerden tegen de mogelijke kandidatuur  bij de presidentsverkiezingen van kapitein Moussa Dadis Camara, die vorig jaar een militaire staatsgreep pleegde.

In een gesprek met de Franse radiozender Radio France Internationale zei Camara dat hij zich een gijzelaar voelt: van het volk  van het ongedisciplineerde leger. Volgens hem zou een andere legerofficier de macht grijpen, mocht hij aankondigen dat hij geen presidentskandidaat is.

Meest gelezen