Elektriciteit uit huisvuil en graanresten

Bij het groenestroombedrijf Electrawinds in Oostende is de biostoomcentrale officieel in gebruik genomen. De centrale produceert elektriciteit uit huisvuil en hout- en graanresten. Met het project is een investering gemoeid van 90 miljoen euro.

De officiële opening gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) en er was ook een videoboodschap van premier Herman Van Rompuy (CD&V).

De installatie is eigenlijk al twee weken in gebruik. Met een vermogen van 18 megawatt produceert ze groene stroom voor 43.000 gezinnen. Electrawinds telt 170 werknemers in Oostende. 30 van hen werken in de nieuwe biostoomcentrale.

"We willen tonen dat Electrawinds een modern bedrijf is dat hoogtechnologische projecten aankan", zegt woordvoerster Marleen Van Hecke. "Dit soort van projecten willen we ook gaan realiseren op andere plaatsen in België en in het buitenland." Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan Italië, Bulgarije en Roemenië.