Filipijnen bedreigd door een "supertyfoon"

De Filipijnen bereiden zich voor op de komst van een nieuwe storm, slechts enkele dagen na de verwoestende doortocht van de tyfoon Ketsana. Daarbij vielen in de Filipijnen meer dan 270 doden.

Tyfoon Parma heeft zich de afgelopen dagen boven de oceaan gevormd en zou de Filipijnen morgen kunnen bereiken. Volgens de autoriteiten kan Parma uitgroeien tot een zogenoemde supertyfoon, met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur.

Parma zou dus nog meer schade kunnen aanrichten dan Ketsana. President Gloria Arroyo heeft de noodtoestand afgekondigd  voor het hele land. Het leger en de hulpdiensten zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht en zijn bezig met massale evacuaties.

Als eersten werden de mensen geëvacueerd die in de buurt van rivieroevers en lager gelegen gebieden op het noordelijke eiland Luzon wonen. De overheid heeft iedereen opgeroepen om zich aan de instructies te houden. "Niemand die nu weigert te vertrekken, mag verwachten dat anderen hun leven riskeren om hen later te redden", klinkt het.

De Filipijnse hoofdstad Manila en de omliggende provincies werden vorige week pas getroffen door de tyfoon Ketsana, met de ergste overstromingen in 40 jaar als gevolg. De ravage is enorm. Veel inwoners hebben dringend nood aan onderdak en voedsel. De Filipijnse autoriteiten hebben internationale hulp gevraagd.

Ook in Vietnam, Cambodja en Laos heeft Ketsana tientallen dodelijke slachtoffers gemaakt en zijn veel dorpjes nog van de buitenwereld afgesloten.