Italiaanse fiscale amnestiewet goedgekeurd

De Italiaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft een controversiële fiscale amnestiewet goedgekeurd. Doordat een groot aantal parlementsleden afwezig was, werd het nog een nipte stemming. Volgens de oppositie zal vooral de maffia profiteren van de wetgeving.

Met 2 onthoudingen, 270 stemmen voor en 250 stemmen tegen heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsvoorstel van de regering-Berlusconi goedgekeurd. Enkel omdat 20 oppositieleden niet opdaagden, kreeg het voorstel een meerderheid achter zich. Nochtans heeft de partij van Berlusconi een absolute meerderheid in het parlement. Veel partijgenoten stemden dus tegen het voorstel van de regering.

De wet is dan ook zeer controversieel. Italianen die geld of andere waardevolle activa -zoals vastgoed, juwelen en obligaties- illegaal geparkeerd hebben in het buitenland, zullen dankzij de wet hun kapitaal terug naar Italië brengen, voor een bescheiden boete van 5 procent op de totale waarde. De fiscus garandeert de absolute anonimiteit.

De fiscale amnestiewet is eigenlijk al sinds vorige maand van kracht, maar de regering wou een aantal aanpassingen doorvoeren. Personen die bepaalde misdrijven hebben gepleegd, zoals het presenteren van valse afschriften, kunnen nu ook genieten van de regeling. Financiële handelaars hebben voortaan ook geen meldingsplicht als ze op witwaspraktijken stuiten.

Volgens de oppositie zal vooral de maffia profiteren van de regeling. Leden van de oppositie protesteerden (foto boven) tijdens de stemming van de wet die volgens hen op het lijf geschreven is van criminele organisaties. De regering hoopt zo'n 5 miljard euro te kunnen binnenhalen dankzij de wet. Het is al de derde amnestiewet in Italië in acht jaar tijd.