Ontvoerde soldaat Shalit te zien op video

Voor het eerst sinds zijn ontvoering in 2006 is de Israëlische soldaat Gilad Shalit te zien op een video. De radicaalislamitische groepering Hamas heeft een video vrijgegeven, in ruil voor de vrijlating van 20 vrouwelijke gevangenen.

Sergeant Galit Shalit werd in de zomer van 2006 ontvoerd in de grens met de Gazastrook door militanten van Hamas. Al die tijd werd niets over zijn gezondheid vernomen. Na lange onderhandelingen besloot de Israëlische regering 20 Palestijnse gevangenen -allemaal vrouwen- vrij te laten in ruil voor een video waarin de soldaat te zien is.

Op de video die vandaag is vrijgegeven houdt Shalit een Arabische krant vast -van 14 september- en leest hij een boodschap voor in het Hebreeuws. De soldaat lijkt er goed uit te zien, gladgeschoren met af en toe een glimlach op zijn lippen.

Hij riep zijn regering op om een gelegenheid om een deal te maken met zijn gijzelnemers "niet te verspillen". Shalit voegde eraan toe dat hij "fysiek" in goede gezondheid verkeerde en dat zijn gijzelnemers hem "goed behandelen". De Israëlische premier Netanyahu erkende dat zijn vrijlating niet voor meteen is, maar "het feit dat hij er gezond uitziet moet ons hoop geven".

In de Palestijnse gebieden werden de vrijgelaten gevangenen met tranen en juichkreten ontvangen. Het ging om gevangenen die toch bijna hun straf hadden uitgezeten en veroordeeld werden voor relatief kleine misdrijven.