Stakingsactie bij De Post wordt opgeschort

De Waalse socialistische overheidsvakbond CGSP schort de stakingsactie bij De Post op na een brief van gedelegeerd bestuurder Johnny Thijs, waarin die de vakbonden uitnodigd voor nieuwe onderhandelingen. De christelijke vakbond volgt dat voorbeeld.

In afwachting van die gesprekken wordt elk initiatief in verband met de controversiële wijkpostbodes bevroren, belooft Thijs.

Vandaag was er geen postbedeling in Brussel en in Waals- en Vlaams-Brabant. Sinds gisteravond hadden boze personeelsleden het postsorteercentrum Brussel X geblokkeerd. Daardoor kunnen er geen vrachtwagens in- of uitrijden.

Dat had tot gevolg dat de postbedeling in 90 gemeenten in Brussel en Waals- en Vlaams-Brabant vandaag zo goed als onmogelijk was. De kranten zijn wel bedeeld.

De actievoerders protesteerden tegen een proefproject rond de invoering van de nieuwe wijkpostbode. Dat zijn mensen die deeltijds post gaan ronddragen, maar die zullen ook minder worden betaald.

Volgens de vakbonden dreigen er zo "hongerlonen" bij De Post betaald te worden, maar topman Johnny Thijs merkt op dat de wijkpostbodes slechts deeltijds werken en dat besparingen nodig zijn om de concurrentie met andere postbedrijven aan te kunnen.

Ook in Luik en Charleroi zijn de postbodes in staking gegaan. In Vlaanderen werd er niet gestaakt.