Vogels: "Schaamteloze campagne van BAM"

Groen! wil dat Vaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) tussenbeide komt in de campagne over de volksraadpleging over de Oosterweelverbinding. Met name de ja-campagne van de BAM met overheidsgeld is de partij een doorn in het oog.
(archieffoto)

Omdat er geen duidelijke regels zijn voor het beperken van de uitgaven, kan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) 2 miljoen euro overheidsgeld investeren in een campagne die de Antwerpenaren moet overtuigen om op 18 oktober voor de Lange Wapper te stemmen.

Volgens Groen!-voorzitter Mieke Vogels is het de verantwoordelijkheid van minister Bourgeois en moet hij tussenbeide komen. "Ik ga hem dinsdag vragen om minstens nog een omzendbrief rond te sturen om enige lijnen te trekken en een klein beetje sérieux in die campagne te brengen", zegt Vogels. "Met overheidsgeld zo'n campagne voeren, is schaamteloos."

Op een persconferentie verweten Vogels en partijgenote Freya Piryns Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) "cynische passiviteit", omdat de Vlaamse regering niet ingrijpt in de manier waarop de Beheersmaatschappiij Antwerpen Mobiel (BAM) campagne voert.

Ook over de opstelling van burgemeester Patrick Janssens (SP.A) hebben ze twijfels. "Hij heeft er dit maal voor gekozen om niet boven het debat te gaan staan, maar om zich er actief in te mengen. De vraag is of dit zal bijdragen tot een oplossing nà de volksraadpleging."

De twee vrouwen riepen ook op om het debat over de Oosterweelverbinding serener te laten verlopen. "Stop de moddercatch. Een eerlijke uitwisseling van argumenten met respect voor elkaars mening moet toch mogelijk zijn?"

Ook Groen! voert campagne over referendum

Op dezelfde persconferentie maakte Groen!, dat in Antwerpen in de oppositie zit, ook bekend dat ook zij de komende weken campagne gaan voeren over de volksraadpleging. De partij zal dat deels zonder het partijlogo doen.

De Antwerpse groenen zijn tegen de Oosterweelverbinding met de Lange Wapperbrug. Samen met de actiegroepen zal de partij campagne voeren onder de slogan "18 oktober is geen brugdag". "We willen kleur bekennen en aanwezig zijn in de campagne", luidt de motivering.

De partij zal in de campagne echter niet altijd het partijlogo gebruiken. Zo komen er folders, affiches, badges en magneetjes zonder logo omdat ze "deze campagne niet aan de partij wil linken. Het gaat hier over het welzijn van alle Antwerpenaren, over de partijgrenzen heen".