"De situatie op Sicilië is heel erg"

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi vreest dat de modderstromen na de hevige regens op het eiland Sicilië uiteindelijk 50 levens hebben geëist. Er zijn al 20 lichamen geborgen, maar 40 slachtoffers blijven nog vermist.

De modderstromen en landverschuivingen zijn de ergste in tien jaar. Volgens een voorlopige officiële balans raakten ook 80 mensen gewond. "De situatie is heel erg", zei Berlusconi.

In Messina, een stad in het oosten van het eiland, spoelden modderstromen door de straten. Auto's werden opgeslokt en gebouwen raakten beschadigd. Honderden mensen zijn dakloos.

Reddingsteams blijven intussen graven in de talloze modderhopen op zoek naar slachtoffers. Dat gebeurt met bulldozers, maar evengoed met schoppen of met de blote hand. Vaak worden ook speurhonden ingezet. De reddingswerken worden bemoeilijkt door de aanhoudende regenval. Vele wegen zijn onberijdbaar.

Vooral door de ontbossing en de wijdverspreide praktijk van illegaal bebouwde percelen zou de bodem op vele plaatsen erg verzwakt zijn geweest, wat de gevolgen van de ramp nog in de hand werkte.