"Eerste dag van een nieuw en sterk Europa"

Oud-premier en fractieleider van de Europese liberalen Guy Verhofstadt (Open VLD) reageert verheugd op de overwinning van het ja-kamp in Ierland. Ook de Belgische regering is blij met het nieuws.

Samen met Europarlementslid Jean-Luc Dehaene (CD&V) had Verhofstadt actief campagne gevoerd (foto) om de Ieren tot een ja-stem te overtuigen. De doorgang van de Gentse liberaal ging trouwens niet onopgemerkt voorbij. Een journalist van de Ierse krant The Irish Times was verontwaardigd dat de Belgische ex-premier eiste om een interview voor publicatie na te lezen. Het vraaggesprek ging uiteindelijk niet door.

Nu de Ieren het Verdrag van Lissabon hebben goedgekeurd, begint de Europese Unie volgens Verhofstadt aan een nieuw hoofdstuk. "Vandaag is het de eerste dag van een nieuw verenigd, sterk en democratisch Europa. We zullen voortaan met één stem in de wereld kunnen spreken en de antwoorden kunnen geven die onze burgers nodig hebben", klinkt het in een persbericht.

In een Ierse pub in Brussel heeft Verhofstadt vandaag samen met Dehaene geklonken op de overwinning voor het ja-kamp. "Voor mij is dit het eindpunt van bijna tien jaar werk", zei Dehaene. De christendemocraat was immers vicevoorzitter van de Conventie die de Europese Grondwet opstelde, de voorganger van het Verdrag van Lissabon.

Oproep tot ratificatie

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) is eveneens tevreden met het nieuws uit Dublin. "Dit verdrag zal de Europese Unie toelaten doeltreffender en democratischer op te treden", luidt het.

Samen met minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) en staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel (MR) roept de premier de lidstaten die het Verdrag nog niet geratificeerd hebben op "om dit onverwijld te doen zodat men onmiddellijk kan starten met de uitvoering van het verdrag". In de tweede helft van volgend jaar is België voorzitter van de Europese Unie. Een aanslepend ratificatieproces kan ons land dus missen als kiespijn.