"Mijn boodschap is simpel: bedankt Ierland!"

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso is "ongelooflijk gelukkig" nu de Ieren het Verdrag van Lissabon hebben goedgekeurd, nadat ze het vorig jaar hadden verworpen. Europa beleeft een goede dag, is de boodschap van verschillende Europese leiders.

De overwinning van het nee-kamp in mei vorig jaar stortte de Europese Unie in een diepe crisis. Indien de Ieren het Verdrag opnieuw hadden weggestemd, waren de gevolgen niet te overzien. Geen wonder dat de Portugees "ongelooflijk gelukkig" is nu het ja-kamp wel zegeviert in Ierland. "Ik heb een simpele boodschap: bedankt Ierland", liet een glimlachende Barroso verstaan.

De Ierse premier Brian Cowen (foto) kondigde aan dat "Ierland ja heeft gestemd". Volgens Cowen begrepen de Ieren het deze tweede keer veel beter en hadden ze door dat ze de Europese partners niet konden ontgoochelen, nu Ierland in een diepe economische recessie zit. Analisten menen dat vooral de crisis de Ieren overtuigde om deze keer ja te stemmen. Zonder de veilige haven van de euro zou Ierland het nog veel harder te verduren hebben.

Elders in de Unie werd er opgelucht gereageerd. "Dit is een goede dag voor Europa", verklaarde de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt. Zweden is nog tot eind dit jaar voorzitter van de Europese Unie. Ook de Franse president Nicolas Sarkozy begroette de uitslag van het referendum. Hij wees fijntjes op de inspanningen tijdens het Franse voorzitterschap om "de zorgen van de Ierse kiezer weg te nemen".

Gooien Klaus en Cameron nog roet in het eten?

Enkel twee landen moeten het Verdrag van Lissabon nog ratificeren: Polen en Tsjechië. Het parlement in beide landen hebben het Verdrag goedgekeurd, maar hun presidenten moet nog een handtekening onder de wet zetten. De Poolse president Kaczynski had al aangekondigd dat hij dat zal doen als de Ieren ja zullen stemmen. Maar de notoir eurosceptische Tsjechische president Vaclav Klaus kan nog roet in het eten gooien.

Tegenstanders van Lissabon roepen Klaus alvast op om de wet niet te ondertekenen. Ze hopen dat Klaus de ratificatie kan uitstellen tot de verkiezingen in Groot-Brittannië. Naar alle waarschijnlijkheid zal de conservatieve oppositie die winnen en hun leider David Cameron zegt al lang dat hij het Verdrag in een referendum zal voorleggen aan de Britten, hoewel Londen Lissabon al heeft geratificeerd. Cameron herhaalde vandaag zijn belofte om een volksraadpleging te houden als het Verdrag niet in heel de Unie is geratificeerd. Klaus zei vandaag dat hij wacht op een uitspraak van het Grondwettelijk Hof.