"Speciale tuchtrechtbank is geen goed idee"

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil dat er een tuchtrechtbank komt voor magistraten. Dat staat in zijn zogenoemde oriëntatienota voor Justitie, die De Tijd kon inkijken. De werkgroep Magistratuur en Maatschappij vindt dat geen idee.

De werkgroep Magistratuur en Maatschappij, die een aantal rechters groepeert, vindt een speciale tuchtrechtbank geen goed idee. Het zullen opnieuw magistraten zijn die over andere magistraten moeten oordelen, zo zeggen ze.

Al geeft Freddy Evers van Magistratuur en Maatschappij toe dat de tuchtprocedure beter moet. Maar dat kan men niet oplossen door "een nieuw structuurtje" te maken, zo zegt hij, want dan blijft het bij de magistraten zitten. Evers pleit er voor dat het op een hoger niveau moet worden getild en dat magistraten en buitenstaanders samen kunnen beslissen over de tuchtzaken.

"Aparte tuchtafdeling"

De voorbije maanden was er veel kritiek op de tuchtprocedure bij het gerecht. Magistraten die een fout begaan, zouden onvoldoende worden aangepakt. Die kritiek was onder meer te horen in de zaak van handelsrechter Francine De Tandt, of bij de lekken in het Fortisdossier.

Minister De Clerck liet toen al optekenen dat hij die tuchtprocedure wilde aanpassen. In de uitgelekte oriëntatienota staan meer details: hij wil dat doen met een aparte tuchtafdeling bij de rechtbank van eerste aanleg.

Die tuchtafdeling zou niet alleen magistraten en ander gerechtspersoneel kunnen bestraffen, maar ook advocaten, notarissen en deurwaarders. De nota vermeldt wel nog dat er "bijkomende studie" nodig is, en niet alle regeringspartijen zouden het met het voorstel eens zijn.

Nog meer voorstellen

In de nota komen ook alle andere ideeën van De Clerck aan bod om justitie te hervormen. Het gaat onder meer over de vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen, de oprichting van een eenheidsloket per rechtbank, of van een speciale verkeersrechtbank.

Maar bij zowat elk voorstel wordt meteen ook aangegeven dat er nog veel overleg nodig zal zijn met de gerechtelijke wereld en de andere regeringspartijen.