Feest in het jarige stripmuseum

Om zijn 20e verjaardag luister bij te zetten, richt het Stripmuseum in de Brusselse Zandstraat een groot feest aan dit weekend.

Met klassieke ingrediënten als signerende auteurs (aan Vlaamse kant Nix van Kinky & Cosy, Ferry van Alex en Hec Leemans van FC De Kampioenen), fanfares, vertelsessies, etc. Wie zich vermomt als stripfiguur, krijgt gratis toegang.

Er zijn vier gelegenheidstentoonstellingen opgezet. Het stripmuseum heeft twee ‘specialisten’ – een Franstalige en een Vlaming – gevraagd om het eens te worden over 21 stripalbums die doorslaggevend zijn geweest voor de evolutie van het stripverhaal in de jonge geschiedenis van het stripmuseum.

Twee andere ‘specialisten’ hadden allicht een totaal verschillende keuze gemaakt. Er was dan ook keuze uit 30.000 titels.

Er staan namen en titels in de lijst die het petje van de doorsnee-stripliefhebber te boven gaan. Er zijn er bij die nooit in het Nederlands zijn vertaald.

Maar de lijst is wel interessant, want toont aan dat de Franse taal haar monopolie over de stripwereld aan het verliezen is. Een ruime meerderheid van de ‘nominees’ voor deze expositie zijn nog het werk van Franse of Franstalige tekenaars.

Maar ook de Japanse strip, de betere manga, en de Amerikaanse graphic novel is prominent aanwezig. Ook Persepolis van Satrapi staat zeer terecht op de lijst.

En, voor het jaar 2006, is zowaar een Vlaming uitgekozen: Olivier Schrauwen, schepper van ‘My Boy’, het jongetje dat in de borstzak van zijn vader woont.

Leuk aan deze tentoonstelling is dat de covers van de uitverkoren albums manshoog zijn uitvergroot, zodat je er tussen kunt wandelen.

Minder spectaculair is de keuze uit het rijke archief van ‘huisfotograaf’ Daniel Fouss.

Eigenlijk is dit meer een ode aan het gebouw van Horta, dan aan de strip. Fraai, zonder meer.

Aardig is de expositie rond de jonge Fransman Bastien Vivès, dé ontdekking van het laatste festival in Angoulème. Nooit van gehoord? Best mogelijk. Je zult zijn strip ‘De Smaak van Chloor’ allicht niet in de krantenwinkel aantreffen.

De laatste tentoonstelling is niet meer maar ook niet minder een greep uit de immens rijke collectie originele stripplaten die het Stripmuseum in zijn schatkamer bewaart.

Fijn voor de liefhebbers van papier achter glas. Maar dat is dan net iets te oneerbiedig verwoord.

Louis Van Dievel