Groen! neemt afscheid van Mieke Vogels

Op een breed partijberaad van Groen! in Antwerpen heeft Mieke Vogels voor de laatste keer de partijleden toegesproken als partijvoorzitster. Groen! besliste op het beraad om een duidelijk linkse koers te varen. Eind oktober wordt er een nieuwe voorzitter gekozen.

Vogels kondigde in augustus aan dat ze opstapt als partijvoorzitter. Volgens de Antwerpse politica is het tijd voor een nieuwe generatie en wordt het tijd dat ze de fakkel doorgeeft. Op het beraad vandaag sprak ze van het "afscheid van een generatie die lang, volgens sommigen veel te lang, de partij heeft gedomineerd". Vogels is al 25 jaar actief in de partij en is sinds 2007 voorzitter. Ze blijft wel parlementslid in het Vlaams Parlement.

Wie Vogels opvolgt is nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat ondervoorzitter Wouter Van Besien -een vertrouweling van Vogels- een gooi zal doen naar het voorzitterschap, met wellicht een Kamerlid als running mate, zoals Meyrem Almaci of Tinne Van der Straeten. Maar de kans bestaat dat ook Almaci of haar collega Stefaan Van Hecke zich kandidaat zal stellen als voorzitter.

Mieke Vogels stelde haar opvolg(st)er alvast gerust: "Ons moe zal zich niet moeien met jouw beleid!" Eind deze week moeten alle kandidaturen binnen zijn. Op 25 oktober zullen de leden dan een opvolger voor Vogels kiezen.

Linkse koers, maar (voorlopig) geen Vlaams profiel

De leden van Groen! bogen zich vandaag over de koers van de partij. Hoewel de partij een extra zitje wist te veroveren in het Vlaams Parlement, waren de verkiezingen van 7 juni toch een ontgoocheling. Het resultaat bleef uiteindelijk ver onder de verwachtingen. Na de stembusslag besloot men alles eens rustig te bekijken om vast te stellen waar het fout was gelopen. Uit het onderzoek blijkt dat Groen! te weinig binding heeft met haar kiezers en leden en dat dure campagnes weinig uithalen.

Groen! wil met een duidelijk profiel naar de volgende verkiezingen trekken. Het kiest nu voor een duidelijk linkse koers in een naar eigen zeggen steeds rechtser Vlaanderen. Daarnaast wil de partij het verhaal van de groene economie uitbouwen. Het voorstel om zich "Vlaamser" te profileren werd weggestemd. Men besloot om eerst intern over het communautaire een standpunt te vormen en daarna te communiceren.