Ierse premier: "Het ja-kamp heeft gewonnen"

De Ierse eerste minister Brian Cowen heeft nu ook officieel bevestigd dat de Ieren dan toch het Europese Verdrag van Lissabon hebben goedgekeurd. Ook de tegenstanders van het verdrag hebben hun nederlaag al toegegeven.

Het Verdrag van Lissabon bevat nieuwe spelregels en bevoegdheden voor de Europese instellingen en moet toelaten om de Unie met 27 lidstaten beter en efficiënter te besturen. Volgens de officiële uitslag hebben de Ieren overweldigend ja gestemd.  67,1 % van de Ieren heeft ja gestemd. In totaal kwamen 58 % van de kiezers opdagen.

Premier Brian Cowen spreekt van een historische dag, de Ieren willen deel blijven uitmaken van Europa. Bij een eerste stemming, in juni vorig jaar, hadden de Ieren nog "neen" gezegd. Toen verwierpen 53,4 % het Verdrag met een lagere opkomst van 51 %.

In de hoofdstad Dublin en in het zuiden van het land zijn er meer kiezers opgedaagd dan vorig jaar, maar op andere plaatsen lag de opkomst dan weer lager. Veel stemmers die vorige keer "neen" hadden gezegd, lieten weten dat ze van mening veranderd zijn. "De vorige keer stemde ik "nee", maar nu zitten we in de problemen. Dus is het nu een "ja" geworden", zei een vrouw.

Vanmorgen deed de minister van Buitenlandse Zaken Micheal Martin er nog een schepje bovenop. Hij liet weten dat "het ja-kamp een overtuigende overwinning aan het boeken is" en voegde eraan toe: "Ik ben opgelucht voor Ierland".