Italianen betogen voor de persvrijheid

In de Italiaanse hoofdstad Rome is een grote betoging gehouden voor persvrijheid. De manifestatie was gericht tegen de greep van premier Silvio Berlusconi op de media. Volgens de organisatoren waren er zo'n 150.000 mensen op de betoging.

Berlusconi bezit de grootste mediagroep in Italië en controleert via de regering ook de Rai, de openbare omroep. De voorbije jaren greep hij verschillende keren actief in tegen programmamakers die kritiek op hem leverden. Hij heeft ook een aantal processen aangespannen tegen media die berichten over de schandalen in zijn privéleven.

Intussen heeft de organisatie Reporters zonder Grenzen meegedeeld dat ze op het punt staat Berlusconi op haar lijst met "vijanden van de persvrijheid" te plaatsen.

"Als hij niet ophoudt met zijn aanvallen op de nationale en internationale pers, komt hij op de lijst en dat zou een primeur zijn voor een westers regeringsleider" zo werd gezegd. Als voorbeelden daarvan worden de onophoudelijke druk op de openbare omroep genoemd en de processen die Berlusconi heeft aangespannen tegen een aantal kranten. 

Nog erger vindt Reporters zonder Grenzen de oproep van Berlusconi om geen publiciteit te weigeren aan bepaalde tijdschriften. "Daarvan kennen we alleen voorbeelden uit Wit-Rusland en Zimbabwe", aldus RzG.

Berlusconi heeft de betoging als een "absolute klucht" afgedaan. "De vrijheid in Italië is veel groter dan in om het even welk ander westers land", zo zei hij.