NMBS betaalde zowat 10.000 treinreizigers terug

De NMBS heeft het voorbije jaar bijna 10.000 reizigers terugbetaald voor treinen die te veel of te vaak vertraging hadden.

De nieuwe compensatieregeling trad in september vorig jaar in werking. Sindsdien hebben ruim 11.000 reizigers een aanvraag voor terugbetaling ingediend. Zo'n 1.600 vragen werden afgewezen.

Overigens wordt vanaf 13 december het treinverkeer tot net over de grens goedkoper. De NMBS gebruikt van dan af een nieuw prijsmodel voor grensverkeer. Een ritje van Kortrijk naar Rijsel wordt op die manier anderhalve euro goedkoper.

De NMBS wil ook een stiptheidsplan op poten zetten en het plaatsgebrek in de treinen aanpakken. Onder het motto "bestemming beter" wil de NMBS over vijf jaar bij de 3 comfortabelste en meest klokvaste spoorwegmaatschappijen van Europa horen.