Polanski wilde slachtoffer 340.000 euro betalen

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski (76) was bereid zijn slachtoffer 340.000 euro te betalen. Dat blijkt uit gerechtsdocumenten die zijn overgemaakt aan de media. De Zwitserse politie houdt Polanski in de cel op verzoek van de VS omdat hij daar in 1977 een 13-jarig meisje had misbruikt.

Polanski bereikte eind 1993 een akkoord met zijn slachtoffer. Hij zou haar 340.000 euro betalen. Uit de gerechtsdocumenten kan echter niet worden opgemaakt of de regisseur zijn slachtoffer ook daadwerkelijk vergoed heeft.

Polanski gaf in de jaren 70 toe dat hij seks met een minderjarige had, waarna het tot een minnelijke schikking kwam. Tegen Polanski liepen oorspronkelijk zes klachten, waaronder verkrachting en sodomie. In 1978 verliet hij de VS en keerde nooit meer terug, zelfs niet om de Oscar voor beste regisseur in ontvangst te nemen voor de film "The pianist" (2003).

Het slachtoffer spande in 1988 een proces tegen Polanski aan, maar liet eerder dit jaar de aanklachten vallen omdat het uitlekken van details "haarzelf, haar man en kinderen kwetsten".

De arrestatie van Polanski meer dan dertig jaar na de feiten heeft heel wat kritiek uitgelokt. Maar Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië, vindt dat Polanski geen speciale behandeling moet krijgen omdat hij een groots regisseur is.